Wzrost stawki VAT na żywność od 1 kwietnia 2024
Ministerstwo Finansów ogłosiło, że od 1 kwietnia 2024 roku nie będzie kontynuowane obniżenie stawki podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze. Zamiast zerowej stawki VAT, która obowiązywała od lutego 2022 roku, zastosowana zostanie stawka 5%. Decyzję tę uzasadniono spadkiem inflacji, który wydaje się być stabilny na poziomie 3,9% w ujęciu rocznym, zgodnie z wstępnymi danymi GUS za styczeń 2024 roku.
Stawka 0% VAT została wprowadzona w momencie, gdy wskaźnik inflacji sięgał 9,2% w styczniu 2022 roku. Jednak obecnie, ze względu na istotne obniżenie inflacji, resort finansów zdecydował się na powrót do stawki 5% VAT na produkty takie jak:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Dla podatników, którzy sprzedają te produkty, oznacza to konieczność:
- przeprogramowania kas fiskalnych, aby od 1 kwietnia ponownie stosować stawkę VAT w wysokości 5% obowiązującą przy ich sprzedaży,
- poprawnego ustalenia stawek VAT przed i po zmianach,
- aktualizacji posiadanych Wiążących Informacji Stawkowych (WIS).
Jednakże powrót do stawki 5% VAT na żywność może skutkować skokowym wzrostem inflacji o około 0,9 punktu procentowego, zgodnie z prognozami ekspertów. Zmiana stawki VAT może być szczególnie odczuwalna dla osób o niższych dochodach, biorąc pod uwagę, że żywność stanowi znaczną część ich wydatków. Dodatkowo, powrót do 5% stawki VAT na żywność przyczyni się do wzrostu wpływów do budżetu państwa.
Jeśli mają Państwo pytania dotyczące opisanego tematu lub potrzebują Państwo dodatkowych informacji – zapraszamy do kontaktu:
DZIAŁ DS. RELACJI Z KLIENTAMI
ELŻBIETA NARON
Główny Konsultant
ds. relacji z klientami
Grupa getsix
***